Stef Pluijm's "No Weld" MiniLigfiets
English Version

Mr. Stonich,
Hierbij twee foto's van de ligfiets die ik bouwde voor m'n dochters. Het idee komt van David Rehus' internetpagina over "no-weld-recumbents". Toen ik dat zag (ik kan niet lassen) wist ik meteen dat ik er ook een wilde bouwen.

Het adres van de site van David Rehus' is http://hometown.aol.com/david5430. Wanneer je via "next" naar "photo" gaat zie je onder andere foto's van de "no-weld-recumbent" van Timothy Lipetz. De duidelijke foto's op zijn site, http://www.wideopenwest.com/~lipetz/Bicycles/bicycles.htm waren een goede hulp bij het bouwen van het fietsje voor m'n meiden.

Het uitgangspunt was een oude Batavus kinderfiets. Verder gebruikte ik een meisjesfiets, een voorvork, een paar rolschaatswielen en nog wat oud spul. Ik boorde twee gaten in 't frame en een door de bovenkant van de vorkpoten. De vork werd met bouten aan 't frame bevestigd. Ik zaagde het deel rondom 't trapaslager van de meisjesfiets, met behoud van zo'n 20 cm van de zitbuis. Die schuift exact over de stuurbuis van de voorvork. Zodoende is enige lengte aanpassing gemakkelijk te maken (waarbij de ketting natuurlijk wel verlengd moet worden). Het enige wat iets meer moeite kostte was 't bepalen van de ideale kettingloop. Ik ben in totaal ongeveer twee weken in de avonduren bezig geweest.


Vanzelfsprekend waren enige trainingsritjes noodzakelijk, maar zoals je ziet lukt 't de meisjes nu prima! Eileen, 't meisje met de rode haren, is acht.

Haar zusje Lisa is zes. Tijdens Cyclevision had de fiets niet alleen veel bekijks, maar de meisjes werd regelmatig gevraagd om een demo te geven. Er waren zelfs mensen die de fiets wilden kopen!

Het enige wat ik een keer op de kop wil tikken, is een 18 inch achterwiel zonder terugtraprem. De cranks kunnen nu niet gemakkelijk in de juiste positie gezet worden,wat 't wegrijden voor de meisjes moeilijk maakt.

Stef Pluijm
The NetherlandsReturn to MiniBents
Return to MnHPVA Club House